Tipy na výlety

Luhačovice jsou největší moravské lázně s tradicí lázeňské péče již od 17. století. Krásnou přírodu Bílých Karpat doplňuje kolonáda, rozlehlé parky s fontánami a upravenými vycházkovými cestami, pavilony, léčivé prameny a především řada staveb známého architekta Dušana Jurkoviče.

Vincentka, Aloiska a Ottovka patří k nejznámějším místním léčivým pramenům. K dokonalosti místní atmosféru dotváří lázeňské vilky, kolonáda a rozlehlý park. Skvostem Luhačovic jsou také stavby od známého architekta Dušana Jurkoviče.

Luhačovická kolonáda

Luhačovická kolonáda je centrem lázeňského města. Dle návrhu architekta Oskara Pořísky byla  vybudovaná v polovině 20. století. Kolonáda začíná u Jurkovičova domu a pokračuje přes tři propojené objekty – Velká kolonáda, Malá kolonáda a hala Vincentky. Při rekonstrukci v letech 2018–2019 byla opět obnovena dříve znepřístupněná atria a opraveno prosklení. Díky tomu je dnes kolonáda příjemně prosvětlená. Ve středu kolonády naleznete pramen Vincentky, který mohou hosté popíjet.

Luhačovické prameny

Celkově zde najdete 16 minerálních pramenů, z větší části uhličitých kyselek. Luhačovické prameny se nacházejí v severovýchodní části města. Příjemnou procházkou je možné všechny tyto prameny navštívit v rámci jednoho okruhu.

Hudební pavilon v Luhačovicích

U luhačovického lázeňského domu Jestřábí stojí drobný dřevěný altán, který je vysoce ceněnou stavbou. Hudební pavilon v Luhačovicích je dílem legendárního slovenského architekta Dušana Jurkoviče. Stavba připomínající pohádkovou chaloupku na kuří nožce byla postavena v roce 1903. Původně měl altán sloužit pro lázeňský orchestr. V současnosti v pavilonu probíhají předenším letní koncerty.

Jezírko lásky

Romantické Jezírko lásky se nachází v kopcích kousek za městem. Tras, kterými se k jezírku můžete dostat, je několik. Tou nejznámější je okruh Dušana Jurkoviče, který začíná u minerálního pramene Ottovka. Jezírko lásky leží na cyklotrase Obora, která je určena zejména méně zdatným cyklistům a dětem.

Minigalerie rozhleden

Minigalerie rozhleden v Luhačovicích je stálá expozice 3D modelů architektonicky a geograficky zajímavých českých, moravských, slezských a slovenských rozhleden. Návštěvníci zde spatří více než 90 modelů vyhlídkových míst a to i přes to, že v blízkém okolí lázeňského města se žádná rozhledna nenachází.

Přehrada Luhačovice

Luhačovická vodní nádrž je s městem spojena Jurkovičovou alejí, podél které naleznete mnoho sportovišť a možností občerstvení. V létě je přehrada oblíbeným místem ke koupání nebo pro projížďku na šlapadle. Jedná se ale také o ideální místo k výletům na in-line bruslích či příjemnému rybaření. Cestu si můžete zpříjemnit projížďkou vláčkem.

Zámek Luhačovice a zámecký park

Barokní zámek Luhačovice naleznete stranou od rušného centra lázeňského města. V minulosti zde stávala historická tvrz, později hraběcí zámek. V areálu barokní budovy vyrostl v minulosti také velký zámecký park, pivovar, bažantnice nebo zelinářská zahrada, poté fara a škola. Dnes je bývalý zámek využíván jako základní umělecká škola dále jako domov dětí a mládeže, také pro volnočasové aktivity.

Muzeum Luhačovického Zálesí

Nachází se na území na rozhraní Slovácka, Valašska a Hané a zahrnuje třicítku obcí kolem Luhačovic. Muzeum Luhačovického Zálesí bylo založeno již v roce 1918 a zaměřuje se na regionální historii a tradice. V muzeu můžete vidět modrotiskové formy, zařízení interiéru, hrnčířské výrobky a fajánse, lidové kroje, obrazy na skle, polychromované plastiky a další předměty. Nechybí ani sbírka rukopisných, tištěných i obrazových dokumentů řady tematických okruhů, od lidového léčitelství a počátků lázeňské péče až po modernizaci lázeňství.